Å sette pris på de små tingene

Da Jesper Engvik Skovdahl fikk sjansen til å reise til Kenya, grep han den. Det som møtte han var et land med store utfordringer og utbredt fattigdom, men livsgleden han møtte kommer han til å huske hele livet.
Forfatter: Ida Solberg Lyby

jesper kenya 3 - Klikk for stort bilde

Den 29.september reiste fire heldige elever ned til Kenya i forbindelse med et skoleprosjekt. Tidligere i år hadde Malakoff VGS et solidaritetsprosjekt, der elever og lærere bidro til å samle inn penger til veldedighetsorganisasjonen, Tumaini. Tumaini er en uavhengig organisasjon som jobber med helse- og utdanningsprosjekter i Kenya, og på den måten fikk fire elever muligheten til å reise ned til Giribe. I denne landsbyen har nemlig Tumaini bygd en helt ny helseklinikk og skole, som har gitt mange mennesker nye muligheter.

Jesper Engvik Skovdahl var en av de fire heldig elevene som fikk være med å reise til Giribe, i Kenya. Han forteller om sin tur og de opplevelsene han fikk være med på.

jesper kenya - Klikk for stort bilde Hvordan var det å være i Kenya?

-Det var veldig bra og veldig lærerikt. Vi opplevde mye på kort tid og det var hele tiden noe å gjøre. Selv om det var en påkjenning, syntes jeg det var veldig spennende å besøke en ny kultur, forteller Jesper.

Videre forteller han at folkene som var der fokuserte på det positive som Tumaini og skolen har bidratt med, og utviklingen i samfunnet. Det var lite fokus på det negative, noe som han syntes gjorde turen veldig fin.

Hvilke steder besøkte dere?

-Vi besøkte blant annet helseklinikken og skolen, som Tumaini har bygd i Giribe. Tumaini har vært med på å grunnlegge et barnehjem og en døveskole, som vi også besøkte under oppholdet. I Giribe hadde de en offentlig skole og en privat skole, som da Tumaini har bygd. Grunnen til at vi var på begge skolene, var fordi vi skulle få se forskjellen. Vi la blant annet merke til at standarden på den private skolen var mye bedre, sier han.

Giribe - Klikk for stort bilde

-På turen var vi både på safari og besøkte en dyrepark. Vi opplevde den fantastiske naturen Kenya har å by på, og det dyrelivet som de har der nede, legger han til.

Jesper forteller videre at de fikk besøke noen familier, der de ble servert lokal mat og fikk høre på både gode og vonde historier om livet til lokalbefolkningen. Dette var noe han satte stor pris på.

Hvilke opplevelser satte du mest pris på? Hva var det sterkeste inntrykket?

-Besøket på døveskolen var det mest rørende øyeblikket under turen. Vi fikk møte barna, og det var så fint å se at de fikk lære seg å kommunisere med omverden, sier han

-Barna vi møtte på denne skolen var veldig takknemlige og når jeg fikk se hvor bra de faktisk hadde det, ble jeg veldig rørt, legger Jesper til.

Hvordan var Kenya i forhold til Norge?

-Det første jeg la merke til når vi kom ned dit, var at menneskene er mye mer imøtekommende i forhold til nordmenn. Velferdsstandarden var også en av de første tingene som falt meg inn. De har en helt annen velferdsordning enn det vi har hjemme i Norge, forteller han.

- Naturen, dyrelivet og maten la jeg også merke til. Etter min mening syntes jeg maten var kjedelig, og de brukte mye mindre krydder enn det jeg hadde forventet, sier han med et lurt smil om munnen. Han forteller videre at det gikk mye i kjøtt, poteter og ris.

-Jeg la også merke til at det var helt andre lukter og smaker der nede i Kenya, enn hjemme i Norge, føyer Jesper til.

Hvordan er deres liv i forhold til vårt?

-Det første som slo meg da jeg så hvordan de lever i forhold til oss i Norge, var hvor mye mindre de har enn oss, materielt. Det var mange av barna som vi besøkte som ikke hadde foreldre, noe som gjorde det tøft økonomisk. Samtidig virket det som de var glade og fornøyde. Det jeg la spesielt merke til er hvor mye de setter pris på å få gå på skole, hvordan de følger med og hva slags arbeidsvilje de har i forhold til oss i Norge, forteller han.

Kenya 1 - Klikk for stort bilde

Så dere mye til fattigdom?

-Ja, det var mye fattigdom, sier han.

-Særlig når de kjørte fra Nairobi til Giribe, så vi mennesker som levde og bodde langs veiene. I Giribe, der vi var for det meste av tiden, var det veldig mye fattigdom, men når vi kom inn til Nairobi, var det både fattige og rike mennesker, føyer Jesper til.

Var det noe du ble overrasket over?

-Jeg ble sjokkert da jeg fikk vite at ca. 40% av befolkningen har aids eller hiv, sier han.

Jesper forteller også at sykdommen er ikke noe som vises på personen, men at det var sterkt å få vite dette i ettertid. At barn ble født med aids, fordi begge foreldrene hadde det, syntes Jesper var forferdelig.

Jesper Skovdahl avslutter med å si at han er utrolig takknemlig for at han fikk være med på denne reisen. Han forteller at det var en utrolig spennende og lærerik tur, som han aldri kommer til å glemme. Han føler selv at øyeblikkene der nede har satt spor i han og at dette har preget hvordan han ser på verden den dag i dag.