Kreativ bærekraft

Hva er bærekraft? Og hvordan få alle produktene i hverdagen vår til å bli mer bærekraftige? Bærekraftig utvikling er ett av tre tverrfaglige temaer i fagfornyelsen​ i skolen. Derfor satser Malakoff på en uke på vg1 studiespesialisering hvor temaet skal gjelde i alle fag.

Klikk for stort bildeElevene presenterte produktet sitt i hallen ved kantina. Rektor, fagledere og faglærer i media var jury og vurderte resultatene. Merete Kildahl

Gjennom arbeid med bærekraft skal elevene utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning. Temaet rommer problemstillinger knyttet til miljø og klima, fattigdom og fordeling av ressurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning. Uka før jul ble fire dager satt av til en oppgave som elevene skulle jobbe med i alle fagene på timeplanen. I tillegg hadde vi besøk av Moss kommunes miljøkoordinatorer og en klimaforsker.

Ordlyden i oppgaven var slik:

Vi omgir oss med hundrevis av produkter hver dag. Velg ett produkt som dere har et forhold til, omgås eller bruker ofte​. Forsøk å finne ut av disse spørsmålene:​ Hvor er produktet laget?​ Hvor mye har produksjonen belastet miljøet?​ Hvor mye transport er involvert?​ Hvor blir det av produktet når vi er ferdige med det?​ Er produktet bærekraftig?​ Hva med emballasje?​ Er det miljøvennlig?​ Er det mulig å produsere dette produktet i Norge? Hvor kommer produktet fra? Hvordan transporteres det? Hvordan brukes det? Kan det gjenbrukes?

Elevene jobbet i små grupper og skulle til slutt lage et konkret produkt eller plakater til en utstilling med bilder og tekst. De måtte også levere en digital oppsummering av hva de hadde funnet ut. Resultatene ble stilt ut i hallen ved kantina og en jury bestående av rektor, fagledere og faglærer i media. Blant produktene elevene hadde valgt å undersøke var Barbiedukker, Coca cola, Tesla, tannkrem, plastikk juletrær og sanitetsprodukter.

På juleavslutningen ble følgende priser offentliggjort og delt ut:

Kreativitetsprisen: "Barbie" 1STUA: Kristina Månum, Leah Kolsrud Fourie, Marte Sneli Hansen.

Originalitetsprisen: "Grønne glitrende plastikk" 1STUA: Ariane Faraasen, Anie Mallaug Gjertsen, Ingrid Skavlan og Lise Vanem.

Fagprisen: "Sanitetsprodukter for kvinner" 1STUD: Vegard Sandhaug, Jørgen Brogård, Sofie Jahren og Sara Olsen.

Elevenes pris: "Barbie" 1STUA: Kristina Månum, Leah Kolsrud Fourie og Marte Sneli Hansen.

Juryens pris: "Tannkremtabletter" 1STUC: Trung Tan Le, Nora Bakkerud Larsen, Sebastian Grøndahl og Dina Clemente.

Gratulerer til engasjerte og dyktige elever!

Klikk for stort bildeJentene som valgte barbiedokka som sitt produkt fikk både kreativitetsprisen og elevenes pris. Merete Kildahl   Klikk for stort bildeDu grønne glitrende plastikk fikk originalitetsprisen for sitt juleaktuelle produkt. Merete Kildahl

Klikk for stort bildeElvene fortalte om sine produkter til medelevene. Merete Kildahl     Klikk for stort bildeRektor delte ut både kreativitetsprisen og elevenes pris til disse jentene på juleavslutningen. Merete Kildahl  Klikk for stort bildeKan vi drikke Coca cola med god samvittighet? Merete Kildahl    Klikk for stort bildeHvordan kan en Tesla bli bærekraftig? Merete Kildahl