Krem-samarbeid med Borregaard

Hva gjør en ingeniør fra Borregaard Industrier i naturfagrommet på Malakoff? Han lærer elevene å lage hudkrem med fibrilert cellulose fra fabrikken i Sarpsborg.

Elevene Jens Opperud (f.v.), Vendel Hansen og Kristine Eliassen fra 1STUB fikk undervisning av Endre Steinbru fra Borregaard Industrier på fagdagen i naturfag. - Klikk for stort bildeElevene Jens Opperud (f.v.), Vendel Hansen og Kristine Eliassen fra 1STUB fikk undervisning av Endre Steinbru fra Borregaard Industrier på fagdagen i naturfag. Merete Kildahl

Det er det fjerde skoleåret Malakoff har et eget samarbeid med Borregaard. Prosjektet kalles for Lektor 2 og støttes av Naturfagsenteret. Bakgrunnen for samarbeidet er et initiativ fra fagleder Sølve Tegnér Stenmark.

- Jeg har stor tro på at elevene lærer mye også ved å få undervisning av fagfolk utenfor skolen. De kan vise elevene hva som skjer i praksis ute i bedrifter, hvordan de tenker og produserer. Ikke minst får elevene sett hvilke spennende jobber det er innenfor realfag og teknologi. Derfor setter vi stor pris på samarbeidet med Borregaard, sier Stenmark.

I tillegg til at Endre Steinbru, som er skolekontakt ved Borregrrad, kommer hit og underviser, skal elevene på VG1 besøke bedriften i Sarpsborg.

- Fra vår side ser vi verdien av at elevene blir kjent med bedriften og hva vi gjør. Hvis vi klarer å få noen til å bli interesserte i å velge utdanning som vi har bruk for, er vi fornøyde, bemerker Steinbru.

Fagdagens prosjekt på Malakoff var å la elevene få innsyn i hva cellulose blant annet kan brukes til. Ved Borregaard har de utviklet og produserer fibrilert cellulose, kalt Exilva. Denne skulle elevene bruke til å lage sin egen hudkrem.

- Det er moro å få litt annen type undervisning. Teori har vi nok av. Nå er vi spente på sluttproduktet, sier Wiktoria Raszkowska og Mia Jonhaugen.

Nøyaktige målinger må til for å få hudkremen til å bli en glatt masse. - Klikk for stort bildeNøyaktige målinger må til for å få hudkremen til å bli en glatt masse. Merete Kildahl

- Hva slags lukt skal vi ha på kremen, undres gutta i 1STUB. - Klikk for stort bilde- Hva slags lukt skal vi ha på kremen, undres gutta i 1STUB. Merete Kildahl Endre Steinbru er ingeniør og skolekontakt på Borregaard. Her underviser han i naturfagrommet på Malakoff. - Klikk for stort bildeEndre Steinbru er ingeniør og skolekontakt på Borregaard. Her underviser han i naturfagrommet på Malakoff. Merete Kildahl Produktet er ferdig og kan helles på flasker. - Klikk for stort bildeProduktet er ferdig og kan helles på flasker. Merete Kildahl Det er gøy å få jobbe med litt andre typer forsøk, synes elevene. - Klikk for stort bildeDet er gøy å få jobbe med litt andre typer forsøk, synes elevene. Merete Kildahl

Sølve Marie Tegner Stenmark
lektor