Mathias - en malakoffer

Mathias er elev på Malakoff vgs. Du har kanskje sett ham. Han sitter i en elektrisk rullestol. Har du hilst på ham? Han svarer deg med øynene eller Tobii’en sin, datamaskinen festet til stolen.

Mathias Ekeberg er glad i Malakoff. Skolen gir ham normalitet i hverdagen. Her i klasserommet med lærer Astrid Holmås Hermansen. - Klikk for stort bildeMathias Ekeberg er glad i Malakoff. Skolen gir ham normalitet i hverdagen. Her i klasserommet med lærer Astrid Holmås Hermansen. Merete Kildahl

Da Mathias var 14 var han en aktiv tenåring som spilte fotball. Så fikk han en infeksjon i benet. Den viste seg å være alvorlig og førte til amputasjon, hjerneblødning og til slutt det som kalles Locked-in syndrom. Mathias er helt klar i hodet, ser og hører, men er lam i store deler av kroppen og kan ikke snakke. Fordi han var syk lenge gikk han glipp av deler av ungdomsskolen. Derfor får han undervisning på tilrettelagt avdeling på Malakoff.

Hver tirsdag er han her på skolen. To dager i uka kommer lærerne Morten Løvig og Astrid Holmås Hermansen hjem til ham i Rygge. For tida er det fagene norsk, kommunikasjon og matte som har hovedfokus.

- Jeg drømmer om å ta utdanning som bygningsingeniør. Etter hvert kunne jeg tenke meg å jobbe som tester for Tobii som utvikler blant annet dataprogrammet jeg nå kommuniserer gjennom, forteller Mathias.

Mathias skal lage en presentasjon i Powerpoint, og styrer prosessen med øynene. - Klikk for stort bildeMathias skal lage en presentasjon i Powerpoint, og styrer prosessen med øynene. Merete Kildahl

Men, hvordan klarer Mathias, som fylte 18 år i januar, å motivere seg til å gå på skolen? Han har en hverdag med utfordringer som mange av oss ikke kan forestille seg.

- Å gå på skolen gjør at hverdagen min blir mer normal! Det er motivasjon for meg, sier den unge gutten.

Den tidligere fotballspilleren bruker nå mye fritid på spill, film og musikk. En av favorittene på Spotify er Shawn Mendes. Han har tilgang til alle nettbaserte tilbud gjennom datamaskinen som er koblet til rullestolen. Verktøyet kalt Tobii, styrer han med øynene. På den måten kan han både jobbe, spille og kommunisere.

Mathias sier at han er fornøyd med Malakoff som skole. En ting ønsker han seg likevel: At tidligere bekjente som også er elever på skolen – og nye – vil stikke innom tilrettelagt avdeling, for eksempel i lunsjen. Mathias savner flere jevnaldrende å prate med.

Via datamaskinen og verktøyet Tobii kan Mathias snakke og jobbe. - Klikk for stort bildeVia datamaskinen og verktøyet Tobii kan Mathias snakke og jobbe. Merete Kildahl

Mathias ble intervjuet på God Morgen Norge på TV2 i fjor. Her kan du se intervjuet med ham